IP – AW Insititute Latihan memenangi kejohanan bola jaring unit-unit wanita ABDB

AW Institite latihan ABDB telah muncul sebagai juara kejohanan bola jaring antara unit askar wanita angkatan bersenjata Di raja Brunei bagi tahun 2009. Kejohanan tersebut telah diadakan di Dewan Gerak Badan Tentera Laut di Raja Brunei , Muara.

Institute Latihan ABDB telah mengalahkan 4 pasukan lagi dalam acara berkonsepkan round robin untuk mendapatkan tempat pertama. Tempat kedua pula disandang oleh Tentera Udara Diraja Brunei dan tempat ketiga Kementerian pertahanan ABDB

Manakala LT Roziahani binti Hj Mohd Jaya dianugerahkan sebagai penjaring yang terbaik, CPT Hjh Huraizah Hj Duraman menyandang pemain yang paling meningkat dan Major Hjh Wan Shahimar Hj Suhaili telah di beripenghargaan pemain yang paling berharga dalam kejohanan tersebut.

Tujuan perlawanan diadakan adalah bagi mencungkil bakat-bakat baru dana memilih pemain-pemain yang berkoblehan untuk mewakili pasukan ABDB ke peringkat Kementeraian-kementerian dan peringkat Kebbangsaan. Selain daripada itu, kejohanahan tersebut adalah untuk meningkatkan sikap berdaya saing secara sihat, semangat berpasukan, kerjasama dan mengeratkan hubungan silatrurahim dikalangan unit-unit ABDB melalui sukan.

Tetamu kehormat pada majlis terasebut adalah isteri kepada pegawai pemerintah Tentera Udara Diraja Brunei, Pg Asmah bte Pg Hj Ahmad. Kejohanan tersebut terdiri daripada 5 unit askar wanita angkatan bersenjata di Raja Brunei (AQ ABDB), yang terdiri daripada Tentera Darat Diraja Brunei, Tentera Laut diRaja Brunei, Tentera Udara diRaja Brunei, Institut Latihan ABDB dan Kementah ABDB.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: