IP – Sidang Media ATF 2010

BANDAR SERI BEGAWAN Selasa 12 Januari – Forum Pelancongan ASEAN (ATF) adakah satu usaha serantau bekerjasama untuk menggalakkan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) rantau seperti satu destinasi pelancong.

Acara tahunan ini melibatkan semua sektor-sektor industri pelancongan 10 negara-negara anggota ASEAN: Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, PDR Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam. Setiap tahun, pengacaraan bagi ATF diputar antara negara-negara anggota itu. ATF 2010 adalah kali ke 29 acara ini telah dikendalikan sejak pengenalannya di Malaysia pada 1981.

Pada tahun ini Brunei Darussalam adalah sebagai tuan rumah ATF yang mana akan bermula dari 21 Januari 2010 hingga 28 Januari 2010. Sehubung dengan itu satu sidang media telah diadakan di Kementerian Industri dan Sumber-Sumber Utama di Pejabat Jabatan Pelancongan Brunei.

Pengarah Jabatan Pelancongan Brunei, Sheikh Jamaluddin bin Sheikh Mohammad menjelaskan bahawa adalah tujuan sidang media terssebut diadakan adalah bagi memberi peluang bagi sponsor-sponsor untuk memberi penjelasan mengenai perkhidmatan mereka semasa ATF berjalan sebagai tanda terimakasih bagi sokongan mereka untuk menjayakan sidang ATF di Brunei Darussalam.

 Beliau juga menerangkan bahawa ada beberapa komponent yang ada dalam ATF itu iaitu, ‘ASEAN TOURISM INTEGRATION’, Intergrasi Pelancongan ASEAN, bagi pegawai-pegawai kanan yang akan bertemu di ATF 2010 pada 21 Januari 2010 bagi membincang kawasan-kawasan kerjasama dalam meningkatkan rantau tarikan pelancongan, perkhidmatan dan kemudahan, termasuk pelaburan pelancongan.

Mesyuarat Menteri-menteri Pelancongan ASEAN, akan berlangsung pada 24 dan 25 Januari 2010, yang mana kehadiran Menteri-menteri ASEAN, serta rakan-rakan sejawat mereka dari China, Jepun, Korea dan India, adalah satu pengesahan komitmen setiap negara diteruskan kerjasama serantau dalam sfera pelancongan.

Organisasi-organisasi Pelancongan Negara ASEAN (NTOs) dan Mesyuarat-mesyuarat pegawai-pegwaii ASEAN NTOS, diketuai oleh ketua-ketua eksekutif masing-masing mereka, dan wakil-wakil dari China, Jepun, Korea, India dan Rusia akan mengadakan mesyuarat-mesyuarat mereka pada 22 dan 23 Januari 2010

Manakala Mesyuarat Pelancongan ASEAN iaitu empat persatuan perdagangan perjalanan ASEAN (ASEAN Travel Trade Association), iaitu ASEAN TOURISM ASSOCIATION (ASEANTA), Federation ASEAN TRAVEL ASSOCIATION (FATA), ASEAN AIRLINES ASSOCIATION (AAA) dan ASEAN HOTEL dan Restaurant Association (AHRA) akan mengadakan mesyuarat berasingan pada 24 Januari 2010.

ASEAN Tourism Conference adalah terbuka pada 26 Januari 2010 dibuka kepada semua wakil-wakil berdaftar yang mana ATF 2010 Tema, “ASEAN: Jantung Hijau” akan dibincangkan oleh ahli panel dan pakar utama diundang untuk acara tersebut. Sebagai konvensyen tahunan industri pelancongan ASEAN,

ATF memperkenalkan pertukaran pendapat, kajian semula pembangunan industri dan perumusan sendi pertimbangan tertentu untuk seterusnya mempercepatkan pertumbuhan bagi pelancongan ASEAN.

ATF juga menyediakan satu platform bagi jualan dan pembelian produk pelancongan kedaerahan dan masing-masing bagi negara-negara anggota ASEAN. ATF bertujuan untuk membuat Projek ASEAN sebagai satu destinasi tunggal yang menarik, pelbagai aspek serta mewujudkan dan peningkatan kesedaran ASEAN sebagai satu destinasi pelancong yang amat kedaerahan dan kompetitif di Asia Pasifik dengan motto, 10 Buah Destinasi, satu visi Pemuliharaan Antara lain ianya juga menarik lebih ramai pelancong untuk negara-negara anggota ASEAN masing-masing atau satu kombinasi dan menggalakkan perjalanan intra-ASEAN dan juga secra tidak langsung, mengukuhkan kerjasama antara pelbagai sektor industri pelancongan ASEAN

ASEAN, ‘The Heart of Green’ adalah tema ATF pada tahun ini yang mana juga sebaya dengan pemngumuman Perbadanan Bangsa-Bangsa bersatu yang mana tahun ini adalah tahun biodiversiti ”Pelancongan hijau”, suatu istilah yang digunakan seluas untuk merangkumi semua bentuk pelancongan yang berkaitan untuk alam sekitar dan warisan kebudayaan satu bidang, telah dikenalpasti sebagai satu daripada sektor-sektor hidup paling cepat pelancongan secara global.

 Dalam ASEAN, peluang-peluang untuk pelancongan hijau adalah bertumbuh untuk pengembara dan komuniti-komuniti tempatan. Landskap semulajadi rantau, persekitaran bersih, hidupan liar pelbagai dan bentuk warisan kebudayaan dasar untuk menarik pelawat-pelawat.

Bagi maklumat lanjut mengenai ASEAN TOURISM FORUM (ATF) bolehlah didapati di halamanweb http://www.atfbrunei.com

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: