ASEAN NewsMaker Project

PB – GADONG Isnin 29 Jun –  Seramai empat puluh perserta yang terdiri dari penutut-penutut sekolah rendah dan menegah dan guru-guru ICT telah mengikuti projek ASEAN NewsMaker,  anjuran bersama oleh Kementerian Pendidikan dan  Kuasa Pembangunan Media Singapura.

Semasa projek tersebut berjalan para perserta akan mengunakan software NewsMaker untuk belajar untuk mengeluarkan klip-klip video yang mana sentuhannya adalah kepada aspek hidup dalam negara mereka,  yang meliputi persekolahan, sejarah pada makanan.

Projek ini disokong oleh ASEAN COMMITTEE mengenai kebudayaan dan Information,( ASEAN COCI) yang mana jawatankuasa ASEAN COCI telah menyokong projek-projek seperti ini  bagi memupuk bakat dan menggalakkan interaksi antara rakyat ASEAN untuk membantu memelihara dan menggalakkan warisan kebudayaan pelbagai ASEAN, ketika memelihara serantau identitity serta menanam kesedaran mengenai rakyat ASEAN.

Tujuan projek selama dua hari ini adalah  untuk membantu perserta untuk membangun kemahiran bahasa mereka dan cara-cara berkesan untuk memberi cerita. 20 orang pelajar berumur antara sembilan hingga enambelas tahun, serta guru-guru mereka yang mana akan memegang peranan penasihat. Pelajar-pelajar indan guru-guru akan berkhidmat sebagai pengganda untuk menyediakan bimbingan untuk pelajar lain dalam sekolah-sekolah mereka.

Antara lainnya tujuannya adalah bagi memberi pendalamana bagi perserta mengenai software NewsMaker, teknik-teknik membuat video serta pengunaan internet yang bertanggungjawab.

Projek ASEAN NEWSMAKER  bermula di Singapura dalam bulan Jun dan telah dikenalkan pada negara-negara anggota ASEAN. Projek tersebut telah dibina olehh syarikat media Singapura Eyepower Games dan telah di dokong oleh Media Development Authority Singapura.

Sebagai salah satu inisiatif, satu pertandingan melibatkan lebih 10 sekolah-sekolah menengah dan 10 sekolah-sekolah rendah di mana setiap sekolah diwakilkan oleh satu murid dan seorang guru, telah diadakan.

Dari latihan 2 hari daripada 29 Jun -30 Jun 2009, para peserta perlu mencipta  satu video lima minit lama, menjelajahi tema daripada satu senarai dari 10 tajuk yang sudah ditentukan. Video  tersebut mesti mengandungi sekurang-kurangnya tiga minit pengisahan.

Pemenag-pemenag yang teratas dari sekolah rendah dan sekolah menengah, serta pemenang keseluruhan akan diumumkan pada pertengahan bulan Julai. Klip-klip video yang menang akan disiarkan di Portal ASEAN Media, www.aseanmedia.net dan www.NewsMaker.TV

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: